שיבושי מערכות הניווט, לא פוגש רק את עולם התעופה, אלא למעשה פגש את רובנו בין אם ניסינו להטיס את הרחפן שלנו או אפילו ניסינו לנווט באפליקציית waze.
אז כפי שכבר ידוע, מדובר בשיבושים מכוונים המתבצעים ע״י מערכת הביטחון כחלק מהדרכים להגנה על המדינה.

איך השיבושים האלה מסייעים להגנה?
בעקבות חיסולי הבכירים האיראנים, צה״ל העלה כוננות מחשש לתגובה איראנית שתגיע ישירות מאיראן או משלוחותיה כנגד מתקנים אסטרטגיים ישראליים באמצעות טילי שיוט מדויקים/ מונחים GPS או באמצעות נחילי רחפנים וכלי טיס מתאבדים (בעלי ראש נפץ).
השיבושים האלו, כפי שמשפיעים עלינו - משפיעים על כלי הטיס העוינים.
כלי הטיס המאוישים מרחוק וכן טילי השיוט והטילים המדויקים, הם ברובם מבצעים מסלולים של ״שגר ושכח״ - המפעיל שלהם מתכנן משימה מובנית וכלי הטיס או הטיל המדויק מבצעים את המשימה באמצעות המסלול המוכן, כשהוא מנווט עם GPS.
למעשה, צה״ל מפעיל שיבושים כאלו כבר זמן רב בעיקר באזור הצפון המושפע מאוד משיבושים אלה.
עד כמה זה משפיע עלינו? בעולם התעופה?
הרשתות החברתיות מלאות לאחרונה בפרסומים של ״השתלטו לי על הרחפן״ ומנגד פרסומים של ״הטסתי ללא כל בעיה״.
עלינו להבין כמה דברים;
ראשית כל, אנחנו במלחמה. מעבר למגבלות הרגולציה הקיימות, קיימות יכולות שיבוש והשתלטות. גם אם נראה כי אין בעיות במערכות הניווט, הדבר אינו יציב כלל וסבירות גבוהה כי במהלך ההפעלה ייפגשו אתכם בעיות במערכות הניווט. הכי נכון, יהיה להניח את כלי הטיס בצד ולהימנע מטיסות לא חיוניות.
עניין נוסף, הוא באמת הגורמים הישירים להתרסקויות. כפי שציינו, יש שיבושים וגם השתלטויות אך יש גורם משמעותי במיוחד נוסף והוא כמות מפעילי הרחפנים העצומה שגדלה בתקופה האחרונה. העניין הוא פשוט: המון רחפנים = המון ריסוקים.
לא תמיד הגורם הישיר הוא השיבושים, לעתים קרובות מדובר בחוסר ידע של המפעיל לשלוט בכלי הטיס ונוסיף על כך שגם אם כלי הטיס חווה שיבושי GPS, במקרים רבים ניתן יהיה לשלוט בו עדיין אך חוסר הידע של המפעיל הביא להתרסקות. למען האמת, רוב דיווחי ההשתלטות בסופו של דבר נמצאו ככשל במערכת הנווט וידע לוקה בחסר של המפעיל לזהות את המצב ולתפעל אותו.
מה עלינו לעשות?
עלינו להבין כי אנחנו במלחמה. טיסות לא חיוניות, עלולות להסתיים בריסוקים. עוד עלינו להבין כי טיסות כלי טיס בלתי מאוישים ובכלל, עלולים להפריע לפעילויות התעופתיות השוטפות הביטחוניות. כמפעילי כטב״מ ובכלל כמפעילי מערכות טסות, עלינו לגלות אחריות והבנה למצב.
מפת השיבושים:
חובבי תעופה רבים מכירים את אפליקצית "Flight radar 24". לחברה, פיצ׳ר חדש המציג מפת שיבושי GPS המתעדכנת מדי פעם על בסיס שידורי מערכות הADS-B של כלי הטיס על סמך איכות נעילת הGPS שנרשמה באותן איזורים.
למפה לחצו כאן

Comentarios